Healthy (healthier) Brownies

De paasvakantie is voorbij gevlogen, 2 bewogen weken met een drukke agenda en reeds enkele prachtige zonnedagen. Vooraleer we beginnen uitkijken naar de volgende vakantie trakteer ik jullie graag nog even op een “Flash Back”:

Paaszondag, de dag waarop alle kleintjes en soms ook groten paaseitjes mogen rapen in de tuin. Een traditie waarbij de ouders die het snoepgoed verstoppen, meestal evenveel plezier hebben als de kinderen zelf. Een echte familie dag, waarbij chocolade doorheen de jaren de hoofdrol heeft weten te bemachtigen.

Food-Talking-Plates-Healthy(healthier)brownies7
Aangezien ik zelf jammergenoeg reeds te oud ben om eitjes in mandjes te verzamelen en we nog geen eigen kids hebben, zat er voor mij geen paaseierenraap in dit jaar. Maar het alternatief was zeker even sfeervol en plezant!

Samen met enkele vriendinnen hadden we een Brunch op poten gezet bij één van de vriendinnen thuis, gevolgd door een stevige strandwandeling. Dit met als resultaat heel wat lekker eten, veel gelach en rubberen laarzen ondergedompeld in zeewater en zand.

Om te toasten op de bekendmaking van mijn blog had ik voor nog wat extra zoetigheden gezorgd, ‘healthy brownies’ en een vers gebakken bananenbroodje.

Jullie vragen het zich waarschijnlijk reeds af, hoe gezond kunnen lekkere brownies nu eigenlijk zijn?

Zoiezo is en blijft het een zoete zonde, maar deze variant bestaat wel uit zoveel mogelijk natuurlijke zoetmakers en is niet op basis van toegevoegde suikers. Een overheerlijk, smeuïg gebakje overgoten met chocolade en een crispy laagje van pecannoten.

Recept voor 4 à 6 personen:

  • Verwarm de oven reeds voor op 180°C
  • Week 250 gr ontpitte dadels voor een 10-tal minuten in heet water. Doe nadien de geweekte dadels samen met 250 milliliter ongezoete appelmoes in een kom. En mix deze tot een glad mengsel.
  • Voeg nadien ook 75 gr cacaopoeder stelselmatig toe, alsook één koffielepel vanille aroma.
  • Hierna mag je 3 eieren toevoegen. Wanneer alles goed opgenomen is mag ook 150 gr amandelmeel en één koffielepel bakpoeder doorheen het mengsel worden geroerd.
  • Als laatste kan je ook 100 gr grof gehakte noten toevoegen. Ik heb hier voor geroosterde pecannoten gekozen.
  • De mengeling mag je nu in een ovenschaal storten en voor 45 minuten in de oven plaatsen.
  • Voor de afwerkingslaag smelt je nog 100 gr extra pure chocolade au bain-marie en giet deze over de afgekoelde brownies. Daarover strooi je dan nog eens 50gr grof gehakte pecannoten voor een “crunchy touch”.

Tips en trics:

  • De ovenschaal heeft best ongeveer een afmeting van 15 bij 25cm. Om de brownie er achteraf beter uit te krijgen boter je de ovenschaal in of voorzie je een laagje bakpapier.
  • Na 25 minuten dek je de brownies af met aluminiumfolie om te voorkomen dat de bovenlaag te hard en donker zou worden.
  • Voor het smelten van de chocolade au bain-marie plaats je een kleinere kookpot in een grotere kookpot. In de kleine kookpot plaats je dan de chocolade en in de grote kookpot giet je heet water. Zo kan de chocolade langzaam smelten.
  • Laat  het geheel opstijven en afkoelen alvorens je de brownie gaat aansnijden.
  • Het is en blijft een klein chocoladebommetje. Om het iets frisser en luchtiger te maken kan je de brownies samen met wat vers fruit serveren. De combinatie chocolade/banaan is niet nieuw, doch is het hier een echte aanrader!
  • Het recept is ook glutenvrij, vetvrij en lactosevrij.

Food-Talking-Plates-Healthy(healthier)Brownie3Food-Talking-Plates-Healthy(healthier)Brownie5Food-Talking-Plates-EasterBrunch1Food-Talking-Plates-EasterBrunch2

Download Boodschappenlijstje

Inspiratiebron(nen): Recept van Mariette gepost op zoetrecepten.nl

Follow my blog with Bloglovin

Cynthia

Hallo, ik ben Cynthia, de schrijfster/blogger achter Talking Plates. Deze blog is er voor iedereen die net als ik dol is op koken, de wereld ontdekken en elkaar (culinair) inspireren . Laat jullie ogen genieten, vingers kriebelen en monden watertanden!

Leave a Reply Text

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.