Watch out Mc Donalds

food_talking_plates_watchoutmcdonalds18food_talking_plates_watchoutmcdonalds19Wie net zo’n fan is van Italië als mij heeft het nieuws de voorbije maanden misschien wel zien passeren; de fastfoodketen McDonald’s eist 18 miljoen euro van de Italiaanse stad Firenze omdat de stad een vergunning weigert af te leveren voor een nieuwe vestiging. Die nieuwe vestiging zou op de Piazza del Duomo, het plein voor de beroemde kathedraal, komen te liggen. Volgens de Italianen is dit een regelrechte schande, een mening die ik gretig met hun deel. Het Amerikaanse bedrijf had al eerder problemen met de Italiaanse autoriteiten. Zo leidde ook de plannen om in Vaticaanstad een McDonald’s te openen tot heel wat controverse.

Dat mijn vriend en ik geen liefhebbers zijn van fastfood en ketens zoals McDonald’s steken we dan ook niet onder stoelen of banken.  Het gaat hem niet zo zeer om het naar binnen spelen van duizend calorieën in één keer, maar eerder de hele filosofie erachter die niet strookt met onze eigen principes. Dat die ene hamburger met frietjes over de hele wereld dezelfde smaak moet hebben, heeft volgens mij dan ook zo zijn consequenties.

De Slow Food beweging, opgericht door de Italiaan Carlo Petrini, zet zich af tegen deze industriële productie van voedsel en beoogt de culturele of traditionele keuken te behouden. Daarbij wordt vertrokken van producten die lokaal gekweekt worden en van een korte transportketen rechtstreeks richting je bord.

In deze filosofie kan ik me wel vinden. Al ben ik ook maar een mens en durf ik niet zeggen dat ik voor de volle 100% zo leef. We doen alvast ons best en streven dagelijks naar deze perfectie, die dicht aanleunt bij het Slow Food principe.

Tijdens onze rondreis door Noord-Italië afgelopen zomer hielden we enkele dagen halt in Bologna. Deze stad staat ook wel bekend als ‘La Dotta, La Grassa, La Rossa’ wat zoveel wil zeggen als de geleerde, de vette en de rode. In deze universiteitsstad gebouwd uit rode baksteen houden de mensen van  lekker, uitgebreid en veel eten. Hun keuken staat, nog meer dan elders in Italië, zeer centraal in hun leven.

En net in deze stad mochten we kennis maken met de keuken van Cesare Marretti, een echte slowfood koning. Je kan hem zowat vergelijken met onze Jeroen Meus en de Britse Jamie Oliver, groot geworden door televisie en over het hele land gekend.  In zijn restaurant wil hij de mensen een waardig alternatief geven voor de snelle “Mc Donalds hap”; goedkoop, snel klaar en lekker. Maar hij gaat nog een stap verder, hij wil dit doen met de verse producten die lokale leveranciers hem dagelijks kunnen aanbieden. Voor 10 of 15 euro kan je er een volledige menu krijgen, een hapje met een voor- of hoofdgerecht en een dessert. Ook een grote fles water, voor elk een glas wijn en een koffie zijn inbegrepen in die prijs.

food_talking_plates_watchoutmcdonalds16 food_talking_plates_watchoutmcdonalds1 food_talking_plates_watchoutmcdonalds2 food_talking_plates_watchoutmcdonalds3

Wij logeerden bij een local die in hetzelfde gebouw woonde en zelf ook helemaal wild was van deze hotspot. Toen we hem bij het afscheid nemen verklapten dat we er op 2 dagen tijd 2 keer geweest waren, kon hij niet anders dan knikkend bevestigen en ons met een knipoog toefluisteren dat hij een “vreselijk” leven had. (“My life is terrible!”) Cesare Maretti doopte zijn restaurant “E’Cucina”  en heeft ondertussen ook filialen in Turijn en Rome.

food_talking_plates_watchoutmcdonalds9 food_talking_plates_watchoutmcdonalds10 food_talking_plates_watchoutmcdonalds13 food_talking_plates_watchoutmcdonalds5

Een citytrip naar Bologna is sowieso een keigoed idee, deze stad heeft ons enorm verrast met haar rijke cultuur, gezellige passerellen (portici) en warme mensen. Moest deze bestemming dus nog niet op je ‘next to’ lijstje staan, voeg deze dan stante pede toe! En als je daar dan toch bent, zeker eens binnen springen bij E’Cucina, ze zullen je daar niet teleurstellen!

Ontdek “E’Cucina Leopardi”

Foto’s : Alle foto’s zijn eigen beeldmateriaal. 

Follow my blog with Bloglovin

Cynthia

Hallo, ik ben Cynthia, de schrijfster/blogger achter Talking Plates. Deze blog is er voor iedereen die net als ik dol is op koken, de wereld ontdekken en elkaar (culinair) inspireren . Laat jullie ogen genieten, vingers kriebelen en monden watertanden!

Leave a Reply Text

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.