MARINO pane, pizze e biscotti

Woensdag 16 September 2015, we bevinden ons in een hittegolf op Sicilië in de nauwe straatjes van de gekende Ballarò markt te Palermo. Het is een van de meest leuke dingen om te doen en te zien in de stad, dit had ik in meerdere stadsgidsen gelezen en het stond bovenaan mij TOSEE-lijstje. Dit was jammergenoeg niet het geval bij 40°, in de volle zon en vlak op de middag. Dat ik niet zo heel goed tegen extreme hitte kan dat wist ik al. Maar wanneer ook mijn wederhelft begon te duizelen van de warmte wist ik het zeker, het was er SNIKheet! Dus om dit plaatje verder te schetsen, beeld je je de geur in van verse vis en vers vlees dat reeds enkele uren de opportuniteit heeft gehad op te warmen in deze hitte, gruwel! Neen, mijn eerste ontmoeting met deze drukbezochte en fantastische (wacht, het komt nog) markt was beslist geen groot succes!

Al was er aan het einde van deze duizelingwekkende tunnel wel een klein, fonkelend lichtpuntje: Als zombies dreven we met de mensenmassa mee doorheen de markt met hongerige magen, extreme dorst en vermoeide benen. Links van ons zagen en hoorden we één van de marktkramers zijn producten al schreeuwend aanprijzen. Rechts van ons konden we een groep toeristen aanschouwen, witte sokken in sandalen en buidelzakjes inclusief. Deze troep besloot met de gids te stoppen aan een terrasje op één van de drukste punten van de markt. Even kwam de gedachte ook in ons op om hier te stoppen. Voor één keer durfden we het risico te nemen om recht in een toeristenval te lopen, te veel te betalen maar ‘halleluja’ wel onze dorst te kunnen lessen.

De meerwaardezoeker in mij sputterde keihard tegen en ik wierp nog een laatste blik op de schreeuwende marktkramer en zijn compagnon. Mijn ogen vielen op een heerlijk bordje pasta afgewerkt met vers geraspte kaas. Met een wazige blik volgde ik de andere marktkramers en spoorde ik Stijn aan me te volgen. We volgden de marktkramer naar één van de achterstraatjes van de markt, daar waar de markt stopt en de nog kleinere straatjes met nog smallere huizen beginnen. Aan de ene kant van de straat vonden we een slager en aan de andere kant een bakker met een hele rij voor de deur. Net voor diezelfde deur zat een man op een witte plastieken stoel met zo’n plastieken bordje vol pasta. Eens binnen gekomen zagen we nog enkele witte stoelen staan en grepen onze kans om de benen te laten rusten. De man achter de toog begroette ons en duwde enkele minuten later een dampend bord pasta in onze handen. Een unieke eenpanscreatie met pasta, aardappels, gestoofde groentjes en een Marokkaanse kruidenmengeling. We besloten hierna nog een bord extra te vragen alsook 2 flesjes water. Ons marktbezoek resulteerde in een zalige kennismaking met de eetcultuur die er in Palermo heerst. Een eetcultuur vol pure producten, doorspekt met arabische invloeden en bedekt met de mantel der liefde, de fierheid t.o.v hun product.

Ongeveer een jaar later, September 2016 bevinden we ons opnieuw in het Siciliaanse Palermo. Deze keer gelukkig zonder hittegolf, wat zorgde voor een compleet nieuwe ervaring. De prachtige markt die ik de vorige keer dacht te bezoeken met verse, welriekende producten was deze keer wel van de partij, gelukkig! Iets in mij was nieuwsgierig of we door een tweede bezoek aan de bakkerij afbreuk gingen doen aan onze eerste heerlijke herinneringen. Dubbel euforisch waren we natuurlijk als dit absoluut niet het geval bleek te zijn. En net daarom stel ik jullie met liefde en trots deze kleine Siciliaanse parel voor: ‘Il forno storico di Marino Pietro’:

food_talking_plates_marinopaneepizze_10food_talking_plates_marinopaneepizze_2 food_talking_plates_marinopaneepizze_3 food_talking_plates_marinopaneepizze_7food_talking_plates_marinopaneepizze_4food_talking_plates_marinopaneepizze_6 food_talking_plates_marinopaneepizze_1 food_talking_plates_marinopaneepizze_8food_talking_plates_marinopaneepizze_9

Ook plannen om Palermo te bezoeken?: Deze overheerlijke bakkerij kan je terugvinden in de Via Albergheria 10, te Palermo. Wij betaalden hier amper 6 euro voor een overheerlijke lunch en ervaring!

Follow my blog with Bloglovin

Cynthia

Hallo, ik ben Cynthia, de schrijfster/blogger achter Talking Plates. Deze blog is er voor iedereen die net als ik dol is op koken, de wereld ontdekken en elkaar (culinair) inspireren . Laat jullie ogen genieten, vingers kriebelen en monden watertanden!

Leave a Reply Text

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.