Watermelon Melody

Watermeloen, O Watermeloen, wat ben jij toch een ongelooflijk lekkere dorstlesser bij warm weer. Deze vrucht heeft niet alleen een zoete smaak maar ze bevat ook een grote hoeveelheid water. Een watermeloen bestaat voor bijna 95% uit vocht, waardoor het de perfecte snack is bij zwoele temperaturen.

Ik moet eigenlijk toegeven dat ik die hele warme temperaturen (zoals die van afgelopen weekend) niet zo heel goed kan verdragen. Mijn huid gaat sneller verbranden dan bruinen en mijn hoofd krijgt het al rap te warm. Maar met enkele trucjes kan ik me daar wel goed aan aanpassen.

Heerlijk vind ik het om bv. de schaduw op te zoeken van een jonge boom, deze zorgt vaak voor een gefilterd zonnetje waar ik veel meer van kan genieten. Ook voldoende drinken, een zonnebril en een hoofddeksel zijn cruciaal. Jaja, een hoedje of een pet is echt wel aan te raden wanneer je in temperaturen van 30°C of meer vertoeft.

Jammergenoeg heb ik dat laatste pas beseft nadat ik vorige zomer een berg beklommen heb, in Sicilië, in 40°C en daar een hitteslag aan over hield. “Eerst zien dan geloven” zeggen ze daartegen zeker. Had ik toen maar een rugzakje vol watermeloen mee gehad!

En met die heerlijke meloen in de hoofdrol heb ik een verfrissende salade voor jullie in petto:

Food-Talking-Plates-WatermelonMelody-1Food-Talking-Plates-WatermelonMelody-2Food-Talking-Plates-Watermelon-Melody-4

Recept voor 2 personen:

 • Zet een ruime pot water op het vuur en kook de bruine rijst en/of quinoa gaar.
 • Was ondertussen 150gram verse jonge spinazie en laat deze uitlekken.
 • Was ook een 6-tal radijsjes en snij deze in 4.
 • Snij 1 schijf/plak watermeloen af van ongeveer 2 cm dik. Versnijd de helft hiervan in kleine blokjes en de andere helft in driehoeken met de pel er nog aan.
 • Giet de quinoa of bruine rijst af en laat deze even afkoelen.
 • Snij nog 1 lenteuitje in fijne ringen voor de afwerking.
 • Dresseer alles op een grote schaal en voeg op het laatste moment nog enkele quenelles toe van Ricotta.
 • Kruid het geheel af met peper en zout, olijfolie en wat balsamico crème.
 • En nu aanvallen en smullen maar!

Tips en trics:

 • Ik heb bij deze salade een kant en klare mix van bruine rijst en quinoa gebruikt. Dit is een kant en klare verpakking van Bosto die je gewoon 1 en 1/2 minuut in de microgolf moet steken en klaar is kees. Heel makkelijk dus voor als het eventjes heel snel moet gaan.
 • Vragen jullie je af wat “quenelles” in godsnaam zijn?! Wel dat is de benaming voor langwerpige bolletjes die worden gemaakt door met 2 eetlepels in een cirkelvormige beweging rond elkaar te gaan. Het is even oefenen maar eens je het beet hebt echt supermakkelijk. En het oogt heel leuk. Heb je hier geen zin in? Maak er dan gewoon een schepje ricotta van.
 • Voor de spinazie kies je best jonge spinazie of de kleinere blaadjes uit een zak spinazie. Dit omdat deze iets fijnere steeltjes hebben en daardoor makkelijker rauw te eten zijn. En eigenlijk ook gewoon smakelijker.
 • Deze salade is ook heel lekker met een stukje zalm erbij, gerookt of gebakken.

Download Boodschappenlijstje

Inspiratiebron(nen): Eigen creatie met als muze: “De Watermeloen”

Follow my blog with Bloglovin

Cynthia

Hallo, ik ben Cynthia, de schrijfster/blogger achter Talking Plates. Deze blog is er voor iedereen die net als ik dol is op koken, de wereld ontdekken en elkaar (culinair) inspireren . Laat jullie ogen genieten, vingers kriebelen en monden watertanden!

2 Responses to “Watermelon Melody

 • Kimberly De Keukelaere
  6 jaar ago

  Thuis geprobeerd en heel lekker bevonden door de gasten. Aanrader voor iedereen die zijn gasten wil verrassen met een frisse zomersalade! Thanks for the inspo Cynthia!! 🙂

 • Carmen Roelens
  6 jaar ago

  lekker bij warm weer, heel verfrissend

Leave a Reply Text

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.