Voorgerecht Feestmenu 2018

Jullie hebben het misschien al gemerkt, in de allernieuwste uitgave van Westkust Magazine komen jullie bij het bladeren een bekend gezicht tegen. Jawel, ik heb het over mezelf! Samen met 3 andere hobbykoks uit de streek voorzie ik jullie van wat kookinspiratie voor de feestdagen. Ik koos ervoor om één van mijn catering favorieten met jullie te delen, “Carpaccio van rode biet met geitenkaas en peperkoekkrokantjes“.

Het gerechtje doet meteen aan kerst denken door de dieprode kleur, het frisse groen en de kruidige peperkoek. En het is bovendien makkelijk vooraf te bereiden, zodat je bij je gasten kan meegenieten van het feest!”

Recept voor 8 personen (voorgerecht):

  • Indien je verse bietjes hebt gekocht, borstel deze dan schoon, wrijf ze in met olijfolie en pak ze in aluminiumfolie in. Gaar ze in 45 tot 60 minuten in een voorverwarmde oven op 170°C. Controleer met een mesje of de bietjes gaar zijn en laat ze afkoelen zodat je de bietjes kan schillen.
  • Indien je voorgekookte bietjes kocht, kan je gewoon hier starten. Je hebt nu in allebei de gevallen 4 geschilde rode bietjes. Snij deze in flinterdunne plakjes met de hulp van een mandoline. En schik de bietjes in een afsluitbaar doosje.
  • Warm de honing, rietsuiker en rode wijnazijn op in een steelpannetje tot de suiker gesmolten is. Giet nadien de marinade over de bietjes en plaats ze enkele uurtjes tot 1 nacht in de frigo om te marineren.
  • Meng de geitenkaas met de Griekse yoghurt, olijfolie, peper, zout en enkele druppels citroensap. Doe de mengeling in een spuitzak en plaats in de frigo.
  • Snij de peperkoek in kleine blokjes en bak deze net voor de gasten toekomen krokant in een antikleefpan. Strooi deze uit in een bakplaat en laat afkoelen, nu wordt de peperkoek lekker krokant. 
  • Het moment van serveren is aangebroken; schik de carpaccio op de borden en werk af met enkele toefjes geitenkaas, de peperkoekkrokantjes en wat tuinkers. Nog een snuifje peper en jullie kunnen aan tafel

Tips en tricks:

  • Snij de bietjes niet te dun, anders gaan ze breken wanneer je ze uit de marinade haalt.
  • De peperkoek mag lichtjes kleuren wanneer je deze bakt, zo krijg je echte krokantjes.
  • Ben je niet helemaal zeker of alle gasten fan zijn van geitenkaas? Kies voor een hele zachte geitenkaas met honing.
  • Wil je dit voorgerecht liever als een hapje serveren voor bij de aperitief? Gebruik kleine bordjes met maar een 3-tal plakjes rode biet.  Of snij kleine blokjes ipv plakjes en doe deze in een glaasje, daarop een dotje geitenkaas en vlak voor het serveren de krokantjes en tuinkers.
  • De mooie schaal, kerstkrans en kaarsenpotjes haalde ik trouwens bij Kabine. Ze hebben er niet enkel superleuke babyspullen, maar ook prachtige tafeldecoratie
  • Ook vermeld ik graag even de maker van het mooie keramiek dat ik gebruikte om mijn kookkunsten volledig tot hun recht te laten komen. Bruggeling Manu van Unica Terra maakt de allermooiste handgemaakte stukken. 

Download Boodschappenlijstje

Inspiratiebron(nen): Eigen recept. 

Follow my blog with Bloglovin

Cynthia

Hallo, ik ben Cynthia, de schrijfster/blogger achter Talking Plates. Deze blog is er voor iedereen die net als ik dol is op koken, de wereld ontdekken en elkaar (culinair) inspireren . Laat jullie ogen genieten, vingers kriebelen en monden watertanden!

Leave a Reply Text

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.