Triggering memories

Het is de avond voor kerstavond en samen met mijn kerstboom, de fonkelende kleine lichtjes, zijn ‘valse’ kleine broer en mijn zorgvuldig ingepakte pakjes ben ik er klaar voor.

Kerst mag dan gaan komen en ook 2017 zit al te wachten op zijn eerste borrel. De vrijdagavond voor de feestdagen, het startschot is reeds gegeven. Iedereen is druk bezig met de voorbereidingen en boodschappen voor een waar feestmaal, een avond vol vriendschap, familie en liefde. Tijdens deze donkere, grijze, koude maar O zo gezellige dagen draait het allemaal om herinneringen; het ophalen ervan maar ook het maken van nieuwe…

food_talking_plates_triggeringmemories2food_talking_plates_triggeringmemories3food_talking_plates_triggeringmemories4

Deze periode denken we traditioneel even na over het afgelopen jaar, de “up’s and down’s”. We lachen om onze blunders, vieren onze successen, slikken onze moeilijke momentjes door, kijken uit naar nieuwe uitdagingen en denken liefdevol terug aan diegene die we moeten missen. Sommige jaren staan in het teken van het ophangen van een extra sok aan de haard en op andere zitten we helaas met een lege kerstmuts te veel.

Deze kerst hebben we bij ons in de familie jammergenoeg enkele mutsen over, mensen die enorm gemist zullen worden tijdens deze feestdagen. Een pijnlijk onderwerp maar heel vaak ook de keiharde realiteit. Het jaar 2016 was voor ons een jaar waarin we afscheid hebben moeten nemen, afscheid van enkele mensen die ons nauw aan het hart lagen. En net daarom haal ik deze feestdagen heel graag enkele familierecepten van onder het stof.

Omdat er in mijn ogen geen mooiere manier is om aan iemand terug te denken, dan het bereiden van hun favoriete recept, opnieuw en opnieuw, telkens weer!

food_talking_plates_triggeringmemories1

Hieronder deel ik met jullie graag het recept voor de lekkerste nasi die ik ooit gegeten heb! Een recept dat bij mij reeds vaak op tafel heeft gestaan en dat jullie nog heel dikwijls in mijn kookpotten zullen terug vinden:

Nasi ‘à la Rob’

Recept voor 4 personen (inclusief een restje voor de dag nadien):

De Marinade:

 • Voeg 50 cc ketjapmarinade, 1 volle theelepel sambal oelek, 1 volle theelepel mosterd, 2 teentjes verse knoflook, 2 theelepels suiker en 1 mespuntje chillipoeder bij elkaar en roer alles goed door elkaar.
 • Doe de kip filets in kleine, hapklare stukjes en voeg ze bij de marinade.
 • Alles mag samen in een goed afsluitbare pot en 12 tot 24 uur rusten in de frigo. Af en toe roer je alles nog eens om.
 • Als de kip lang genoeg in de marinade heeft gestaan laat je de stukjes kip uitlekken in een zeef. De opgevangen marinade zetten we opzij voor later.

De Saus:

 • Doe de inhoud van één bakje Javaanse saté saus in een steelpan en verdun deze met nog eens de inhoud van het bakje met water.
 • Voeg ook de overgebleven marinade toe.
 • Warm alles rustig op en meng ondertussen 4 eetlepels gebakken uitjes, 2 eetlepels seroendeng, 1 eetlepel gado gado kruiden en 1 eetlepel fijngesnipperde bakgember door de saus.

De Saté en de Nasi:

 • Bak de stukjes gemarineerde kip in een wok met wat olijfolie tot ze volledig gaar zijn en voeg ze nadien toe aan de saus.
 • Bak in dezelfde wokpan ook een pakje Chinese wok-groenten in wat olie en meng ook deze onder de saus.
 • Doe de kant en klare nasi in de microgolfoven tot deze warm en gaar is en voeg ook deze toe.

A la Rob:

 • Alles goed onder elkaar mengen, beetje bij beetje, heel voorzichtig.
 • Kroepoek erbij en smullen maar.

food_talking_plates_triggeringmemories5

Tips en trics:

 • Maak de marinade 12 tot 24uur op voorhand klaar, zodat de smaken goed in de kip kunnen trekken.
 • Gebruik een schaar om de kipfilet in hapklare stukken te knippen. Veel makkelijker en rapper dan met een mes.
 • Gebruik Chinese stokjes en voorzie 2 soorten kroepoek waarmee je de nasi kan opscheppen.
 • De typische producten en voor velen misschien onbekende ingrediënten gebruikte Rob steeds van het merk Conimex. (en ik dus ook) Deze kun je heel makkelijk terug vinden in een Albert Heijn supermarkt. Ondertussen heb ik ze ook al in de Carrefour, Delhaize en Colruyt zien liggen.
 • De Gado Gado kruiden kan je hier in België soms moeilijk vinden. Het zijn Indische kruiden die je gebruikt om een typisch Indische pindasaus te maken. Ik laat deze vaak weg in het gerecht als ik ze in de supermarkt niet kan vinden. Mijn stiefvader was afkomstig van Nederland, daar kan je ze wat makkelijker vinden.

Download Boodschappenlijstje

Inspiratiebron: Een recept van Rob Van Mulbregt, mijn stiefvader.

Follow my blog with Bloglovin

Cynthia

Hallo, ik ben Cynthia, de schrijfster/blogger achter Talking Plates. Deze blog is er voor iedereen die net als ik dol is op koken, de wereld ontdekken en elkaar (culinair) inspireren . Laat jullie ogen genieten, vingers kriebelen en monden watertanden!

2 Responses to “Triggering memories

Leave a Reply Text

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.