Sunday Sweet Day

Zondag is bij menig Belgische gezinnen de geschikte dag voor wat bakplezier. En dit niet alleen omdat het christendom deze dag heeft uitgeroepen tot “Zondag, rustdag”, maar ook omdat we in het weekend nu eenmaal opstaan met wat extra zin in zoetigheid. Zondagen spendeert men traditioneel ook met familie en wat is er leuker dan samen koken en eten met je kinderen, je ouders, je geliefden?! Dat het goed uitkomt dat je de dag erna met de restjes kan pronken op het werk of op school is natuurlijk ook mooi meegenomen.

In Januari was mijn vriend jarig en hebben we voor hem een groot feest op poten gezet. Het was een supergezellig avond met een streepje muziek en voor iedereen brood, kaas en charcuterie à volonté. Onder het moto “beter te veel dan te weinig” had ik mij een beetje laten gaan bij de hoeveelheid brood die ik besteld had. Hierdoor zat (en zit nog steeds) mijn diepvries dus overvol met oud brood.

Maar laat datzelfde oud brood nu net het hoofdingrediënt zijn van één van mijn meest favoriete gerechtjes; Broodpudding. Met een mengeling van verschillende restjes brood en de inhoud van mijn voorraadkast en ijskast ging ik aan de slag:

Food-Talking-Plates-SundaySweetDay-2Food-Talking-Plates-SundaySweetDay-3

Recept voor 4 personen:

 • Snij 210 gram oud brood in kleine stukken en doe deze in een kom
 • Voeg hierbij ook 2 sneetjes peperkoek, in kleine stukken gesneden
 • Warm 3 dl melk samen met 20 gram bruine en 20 gram witte suiker op in een pan op een middelmatig vuur
 • Voeg 1/2 theelepel kaneel en de zaadjes uit een half vanillestokje toe aan de melk
 • Vul een schaaltje met 60 gram rozijnen en laat deze wellen in het sap van 1 clementine en een scheutje rum
 • Wanneer de suiker volledig opgelost is in de melk voeg je deze toe aan de kom met het brood
 • Voeg ook een snufje zout en 2 eieren toe aan het broodmengsel en roer alles goed door met een lepel
 • Hierna mag je ook het kommetje met het sap en de rozijnen toevoegen
 • En als laatste hak je nog 50 gram zwarte chocolade en doet deze ook in de kom
 • Alles mag nu in een ingevette bakvorm en in de oven voor 40 à 50 minuten op 170°C

Tips en trics:

 • Snelle versie voor de multitaskers onder ons : Doe alle ingrediënten behalve de chocolade in één kom. De volgorde van het toevoegen speelt hierbij geen rol. Meng alles goed door elkaar en warm voor een 2tal minuten op in de microgolfoven (middelmatige stand – maximum 600 Watt). Voeg nu als laatste de gehakte chocolade toe en plaats in een bakvorm in de oven voor 40 à 50 minuten op 170°C.
 • Hoe haal je de zaadjes uit een vanillestokje? Wanneer je het vanillestokje overlangs doormidden snijd, zie je binnenin kleine zaadjes, het zogenaamde vanillemerg. Zwart van kleur en zeer aromatisch. Deze schraap je er het makkelijkste uit met de punt van een aardappelmesje. De rest van het stokje kan je in een pot suiker bewaren om zo je eigen vanillesuiker te maken.
 • Niet iedere oven werkt op dezelfde manier. Controleer daardoor regelmatig de oven. Als de korst al vrij donker is maar de pudding nog te slap is, kan je bv. de temperatuur ietsje verlagen en wat aluminiumfolie over de bakvorm doen. In het andere geval kan je de temperatuur verhogen, de bakvorm hoger in de oven plaatsen, de ovenstand aanpassen. Met andere woorden; leer je eigen oven kennen en durf aanpassingen maken!

Download Boodschappenlijstje

Inspiratiebron(nen): Aangepast recept Jeroen Meus Dagelijkse Kost

Follow my blog with Bloglovin

Cynthia

Hallo, ik ben Cynthia, de schrijfster/blogger achter Talking Plates. Deze blog is er voor iedereen die net als ik dol is op koken, de wereld ontdekken en elkaar (culinair) inspireren . Laat jullie ogen genieten, vingers kriebelen en monden watertanden!

Leave a Reply Text

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.