My first American Pancakes

Food_Talking_Plates_MyFirstAmericanPancakes_1

Ik zie de verbaasde blikken van menig lezers al levendig voor me, de eerste keer “american pancakes”? Jullie monden vallen open en jullie beslissen hier en nu om zelfs niet eens verder te lezen, jullie geloven me niet! Stop, halt, klik nog niet weg, lees nog even verder…

Het is dus uiteraard niet de eerste keer dat ik van deze zoete zonde proef. Maar ik wil het hebben over de eerste keer dat ik het aandurfde deze zelf te maken. Zelfs voor iemand die zo graag kookt als ik, zijn er wekelijks nog nieuwe dingen die ik uitprobeer. En heel eerlijk soms smaakt het de allereerste keer het beste van allemaal. Ik herinner me nog heel goed de avond waarop ik beslist had om voor het eerst mijn eigen stoofvlees te maken, ongelofelijk hard heeft me dat toen gesmaakt. Al konden we die avond wel pas om 21u eten, even verkeerd ingeschat. (*bloos*) Maar ik ben er dus vast van overtuigd dat die eerste keer altijd een beetje magisch is, ook met pannenkoeken.

Food_Talking_Plates_MyFirstAmericanPancakes_2Food_Talking_Plates_MyFirstAmericanPancakes_3Food_Talking_Plates_MyFirstAmericanPancakes_4

Recept voor 4 personen:

         De Pannenkoeken:

 • Neem een mengkom en doe daarin: 200 gram bloem, 1 eetlepel bakpoeder, 1 eetlepel vanillesuiker en een snuif zout.
 • Snij een vanillestokje in twee en schraap met een mespunt alle zaadjes eruit. Voeg de zaadjes toe aan de mengkom.
 • Smelt 50 gram boter op een zacht vuurtje.
 • Doe 3 dl melk en 1 ei in een andere mengkom en klop alles goed los. Voeg nadien ook de gesmolten boter toe aan het mengsel.
 • Meng alle droge ingrediënten goed en voeg hieraan beetje bij beetje ook de natte ingrediënten toe. Ga door tot je een egaal beslag verkrijgt. Zorg dat er geen klontertjes in het beslag zitten.
 • Nu heb je je basis klaar voor de pannenkoeken. Ik voegde hierna nog stukjes gedroogde vijg toe aan de mix om het geheel net iets zoeter te maken. Je kan hierin ook variëren met noten, bosbessen, rozijnen,…
 • Plaats een pan op het vuur en laat deze goed heet worden. Prik een klontje boter op een vork en smeer hiermee de bodem van de pan in. Herhaal deze stap iedere keer je een nieuwe pannenkoek bakt. De pannenkoekjes zijn kleiner dan de traditionele pannenkoek. De mijne hadden ongeveer een diameter van 12cm.

        De Topping:

 • Klop 100 ml room op tot een stijve massa. Meng hier één eetlepel platte kaas en één koffielepel bloemsuiker door. Doe dit heel rustig en best met een houten lepel of pannenlikker.
 • Snij enkele verse vijgen in schijfjes, of jouw favoriete vers fruit. Deze gebruik je om de stapel pannenkoekjes op het einde af te werken, samen met een lepel van het roommengsel en een beetje poedersuiker.

Tips en trics:

 • Kies voor  verse seizoensvruchten, dat maakt het geheel extra lekker.
 • Gebruik een kleine pollepel om het pannenkoekendeeg in de pan te gieten. Zo kan je steeds dezelfde hoeveelheid uitscheppen. Het is altijd mooi als de pannenkoekjes ongeveer dezelfde grootte en dikte hebben.
 • Durf variëren en experimenteren! Dit ga ik zelf ook doen! Een vriendin gaf me de tip om spuitwater toe te voegen voor een luchtig beslag. Ook staat het uitproberen van een ‘healthy’ variant met bananen en havermout nog op mijn ‘to do’lijst. Het verslag hiervan hou ik jullie later nog te goed! En nu smullen maar van deze versie!

Download Boodschappenlijstje

Inspiratiebron(nen): Op basis van een recept van Jeroen Meus.

Follow my blog with Bloglovin

Cynthia

Hallo, ik ben Cynthia, de schrijfster/blogger achter Talking Plates. Deze blog is er voor iedereen die net als ik dol is op koken, de wereld ontdekken en elkaar (culinair) inspireren . Laat jullie ogen genieten, vingers kriebelen en monden watertanden!

Leave a Reply Text

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.