Mediterraanse granensalade

Het is alweer eventjes geleden dat ik nog een receptje met jullie deelde. Aangezien ik momenteel op reis ben en er daardoor 2 weken lang geen afhaal is, leek het mij die ideale gelegenheid om jullie van wat kookinspiratie te voorzien. Eén van de gerechtjes die heel succesvol was als afhaalmaaltijd was deze overheerlijke maaltijdsalade. En op aanvraag van één van mijn favoriete klantjes deel ik hieronder dan ook graag het recept met jullie. Ideaal voor op een zomerse avond of om de dag voordien klaar te maken als hemelse meeneemlunch.

Een mediterraanse granensalade om u tegen te zeggen. Courgetti, kerstomaten, pijnboompitten, granen, buffelmozarella en een homemade tapenade van zongedroogde tomaten. Alles mooi gepresenteerd in een ruime kom en direct klaar om van te smullen.

Recept voor 2 personen:

  • Zet een kleine kookpot op het vuur met water en een half bouillonblokje. Kook hierin de ebligranen in een 10-tal minuten gaar. 
  • Was de courgette en snij deze in 2 gelijke stukken. Maak van iedere helft een portie courgetti. We nemen hier een halve courgette per persoon.
  • Neem een staafmixer of blender bij de hand voor het maken van de pesto.
  • Doe 15 zongedroogde tomaten, 2 el pijnboompitten, 3 el parmezaan, 20 blaadjes basilicum, 1 tl gedroogde oregano, 1/2 tl kappertjes, het sap van een halve citroen, een scheutje olijfolie, peper en zout bij elkaar en mix tot een gladde pesto.
  • Giet het water af van de granen en laat even afkoelen. Voeg hierna 2/3 van de pesto toe aan de granen. Meng alles goed.
  • Was een 10-tal kerstomaatjes per persoon en halveer deze.
  • Rooster een handje pijnboompitjes per persoon in een pan tot deze een beetje kleur hebben. 
  • Bak de courgetti heel kort af in een pan (ik gebruik hiervoor een wok) met wat olijfolie en peper en zout. Dit mag echt heel kort, maximum 1 minuut.
  • Snij 1 bol buffelmozzarella per persoon in plakjes, nadat je deze even hebt laten uitlekken.
  • Dresseer alles in een mooie kom, voeg ook een extra lepel pesto toe, wat olijfolie en balsamico en serveer.

Smakelijk! 

Tips en trics:

  • De Ebli granen weeg ik meestal niet echt af, ik neem hiervoor 1 koffietasje voor 3/4 gevuld voor 2 personen. In de plaats van Ebli tarwe granen kan je hier ook kiezen voor witte rijst, bruine rijst of parelcouscous.
  • Voor het maken van de courgetti, slierten van courgette, gebruik ik de spiraalsnijder ‘spirelli’ van gefu. Voor alle duidelijkheid, dit is geen reclame maar mijn persoonlijke ervaring. Ik ben er heel tevreden van! Vroeger gebruikte ik een dunschiller waar je de courgetten ook mee in slierten kan schillen. Maar dit is veel intensiever en je hebt geen mooie ronde spiralen.
  • Wil je wat pesto extra maken? Doe hem in een afsluitbaar potje met een laagje olijfolie erop en deze kan je gerust nog een weekje bewaren in de frigo. Lekker op een dik sneetje brood met kaas of met groentjes om te dippen.
  • Gebruik Buffelmozzarella! Deze is veel smaakvoller dan de gewone mozzarella. 
  • Eten doe je ook met je ogen. Neem er dus wat tijd voor om alles mooi te dresseren, het zal je dubbel zo hard smaken achteraf. 

Download Boodschappenlijstje

Inspiratiebron(nen): Eigen recept. 

Follow my blog with Bloglovin

Cynthia

Hallo, ik ben Cynthia, de schrijfster/blogger achter Talking Plates. Deze blog is er voor iedereen die net als ik dol is op koken, de wereld ontdekken en elkaar (culinair) inspireren . Laat jullie ogen genieten, vingers kriebelen en monden watertanden!

Leave a Reply Text

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.