Mango Curry

Food-Talking-Plates-Mangocurry-4

Ik hou ervan om eten te delen met vrienden, familie of zelfs met eensgezinden die per toeval bij mij aan tafel belanden. Niks is leuker dan een heleboel verschillende potjes op tafel waarvan men naar hartelust kan bijscheppen en combineren.

Dit concept van “Foodsharing” is de laatste jaren steeds populairder aan het worden. Verschillende restaurants spelen in op deze hype. Een straf voorbeeld hiervan is het restaurant “VOS” in gent. Daar kan je een hele avond lang genieten van verschillende heerlijke gerechtjes. In de Aziatische, Griekse en Spaanse keuken is dit nochtans al sinds jaar en dag een gekend gebruik; onder de vorm van een rijsttafel, mezze of tapas. Maar nu dus ook hier in opmars!

Mijn “Mango curry” heeft bij ons thuis reeds voor enkele gezellige avonden gezorgd. Het gerecht heeft zelfs al op mijn kersttafel mogen pronken. Hierdoor 100% goedgekeurd en ideaal bevonden voor iedere gastentafel en daarom ook uitermate de moeite om met jullie te delen!

Recept voor 3 à 4 personen:

  • Snijd alle groenten fijn en zet deze klaar ter voorbreiding:
    • 1 ui fijngesneden
    • 1 teentje geplette knoflook
    • 1 groene peper, gehalveerd en zonder zaadlijsten, één helft zeer fijn gesneden
    • 2 wortels, geraspt
    • 1 stengel selder in kleine blokjes
    • 1/2 venkel in fijne reepjes venkel (hiervoor verwijder je best het hart en het groene loof)
    • 6-tal champignons in schijfjes
    • 1 rode paprika in reepjes
    • Blokjes mango (ongeveer 3/4 van de mango, hou 1/4 opzij voor de saus)
    • Handjevol verse spinazie
  • Zet een grote pot op het vuur en stoof hierin de ui, knoflook, fijngesneden halve groene peper en de wortelrasp aan
  • Voeg er nadien ook de andere groenten aan toe in volgorde van de benodigde gaartijden; selder, venkel, champignons, paprika, mango en als laatste de spinazie.
  • Voeg hier ook de kruiden aan toe: 2 eetlepels kurkuma en 2 eetlepels currypoeder
  • Laat alles enkele minuten stoven (niet aanbakken, op een middelmatig vuur)
  • Blus met 400 ml kokosmelk
  • Laat alles op een laag vuur verder pruttelen
  • Kook 100 gram couscous gaar in 2 minuten in kokend gezouten water
  • Bak 3 gepaneerde kippenhaasjes of filets krokant in een lepel olijfolie en een blokje boter
  • De couscous werk je af met zeste van limoen, platte peterselie en bieslook. Voeg naar smaak ook nog wat peper en zout toe.
  • Als topping maak je nog een yoghurtsausje en snij je nog enkele kerstomaten in partjes.
  • Voor de yoghurt dip mix je 1/4 mango, 1/2 groene peper, enkele takjes bieslook, enkele takjes platte peterselie en 75ml yoghurt tot een gladde spicy saus.
  • De kip kan je nog versnijden in reepjes en alles in verschillende formaten kommetjes op tafel dresseren.

Tips en trics:

  • Dit recept kan ook perfect vegetarisch worden gegeten, laat dan gewoon de kip weg. Voor de crunchy touch kan je eventueel nog wat krokante crouttons toevoegen.
  • Vaak last van oprispingen na het eten van paprika? Ik in ieder geval wel. Maar er is een oplossing: probeer de paprika eens eerst te schillen en zonder de pel te versnijden.
  • De kip kan je zelf paneren in panko, paneermeel of cornflakes. Maar je kan deze natuurlijk ook reeds gepaneerd aankopen in de winkel. In mijn keuken gebruik ik vaak de gepaneerde kippenhaasjes uit de ‘Lidl’ of de in cornflakes gewikkelde krokante kip van bij ‘Buurtslagers’.
  • Voor een quick and easy versie kan je ook een wokmix halen in de winkel. Om de juiste smaak te bereiken zijn paprika, venkel en mango wel onmisbaar. Desnoods voeg je deze nog afzonderlijk toe.
  • De overschot van de saus kan je perfect invriezen. Let alleen op bij het heropwarmen dat je de saus niet te hard laat koken, dan kan deze schiften.
  • Andere lekkere toppings voor erbij zijn: fijngesneden verse koriander en fijngesneden lente-uitjes.

Download Boodschappenlijstje

Inspiratiebron(nen): Eigen keukenexperiment met dank aan menige uren “jamie’s 30′ meals” kijken voor het duwtje in de rug

Follow my blog with Bloglovin

Cynthia

Hallo, ik ben Cynthia, de schrijfster/blogger achter Talking Plates. Deze blog is er voor iedereen die net als ik dol is op koken, de wereld ontdekken en elkaar (culinair) inspireren . Laat jullie ogen genieten, vingers kriebelen en monden watertanden!

Leave a Reply Text

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.