Like flowers in a pot

Food-Talking-Plates-ArtichokeTagine1Het mooie en pure aanzicht van een kist vol verse paars en groen getinte artisjokken.

Deze prachtige bloem is onderdeel van de composietenfamilie, één van de grootste plantenfamilies. De gekende gele paardenbloem behoort tot diezelfde familie, ons echter beter gekend onder de term “onkruid”. Een uitzondering hierop is de mooie groene of paarse artisjok. De stekelloze versie van deze plant wordt heel vaak als groente gegeten.

Liefst van al zou ik deze prachtexemplaren in een vaasje in het midden van mijn eettafel plaatsen. Ook de bloeiende artisjok is prachtig te combineren in een boeketje. Doch, eerlijk toegegeven, de bodems van de artisjokken hebben een hele intense en lekkere smaak.

De naam zelf ,”artisjok”, is trouwens van Arabische afkomst en dit zette mij aan het denken. Ik wou een receptje uitwerken met een licht Arabische toets. Ik heb gekozen voor een Tajine, een zalig stoofpotje met kip, aardappelen en kruiden. Waarbij de artisjok dienst doet als kers op de taart.

Recept voor 2 personen:

  • Marineer de kippenbouten minimum een uurtje vooraf in een mengeling van citroensap van een halve citroen, 2 eetlepels agavesiroop, verse geraspte gember, fijngesneden ingelegde citroen, een teentje look, fijngestampt korianderzaad en een flinke scheut olijfolie.
  • Doe de kippenbouten in een zeef en vang de marinade op in een kom. Deze gebruiken we later nog.
  • Plaats de tajine op een vrij hoog vuur en kleur de kippenbouten aan. Ze mogen aan beide kanten goed dichtgeschroeid worden. Kruid hierbij ook af met peper en zout.
  • Hierna hou je de kippenbouten even opzij en stoven we onze groenten aan.
  • We stoven 3 grof versneden uien, 8 kleine aardappelen en een halve gele paprika aan in wat olijfolie.
  • Het groentemengsel kruiden we af met wat wat peper en zout.
  • Na enkele minuten aanstoven op een matig vuur blus je de mengeling met 15cl witte wijn en de overgebleven marinade.
  • Hierna mogen ook de kippenbouten er terug bij en bovenop de groenten worden gedresseerd, bestrooid met ruim wat rozemarijn.
  • Plaats nu het deksel op de tajine en laat 45 tot 60 minuten sudderen.
  • Controleer regelmatig en voeg wanneer nodig een klein beetje water toe zodat de stoofpot niet aanbakt.
  • Om af te werken voeg je fijn gesneden stukjes artisjok en verse koriander toe aan ieder bord.

Food-Talking-Plates-ArtichokeTagine-3

Tips en trics:

  • In het puntje van de tajine kan je een ijsblokje plaatsen om het contrast in temperatuur tussen binnen en buitenkant te vergroten. Zo krijg je een nog beter stoomeffect binnenin de tajine.
  • De artisjok kan je vers klaarmaken of de ingelegde variant uit de supermarkt gebruiken. Om te ontdekken hoe je de artisjokken zelf kunt bereiden verwijs ik jullie door naar een filmpje uit SOS piet.
  • Voor de ingelegde citroenen geldt hetzelfde: DIY of aankopen in een bokaal in de supermarkt. Ik heb mijn bokaal aangekocht bij één van mijn favoriete online shops: PIT&PIT. Ook mijn mexicaanse agavesiroop haal ik in deze winkel.
  • Heb je geen agavesiroop in huis? Gebruik dan gerust een ander zoetmiddel: ahornsiroop, honing, suiker,…

Download Boodschappenlijstje

Inspiratiebron(nen): Eigen keukenexperiment met dank aan Jeroen Meus & Dagelijkse Kost voor eerder gemaakte tajine met citroen en olijf die me hiertoe heeft geïnspireerd.

Follow my blog with Bloglovin

Cynthia

Hallo, ik ben Cynthia, de schrijfster/blogger achter Talking Plates. Deze blog is er voor iedereen die net als ik dol is op koken, de wereld ontdekken en elkaar (culinair) inspireren . Laat jullie ogen genieten, vingers kriebelen en monden watertanden!

Leave a Reply Text

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.