Let’s get SMART!

“Ik hou van het organiseren van etentjes!”

Ik vind het niet alleen leuk om mensen uit te nodigen voor een gezellige avond, maar ik ben ook helemaal dol op de voorbereidingen ervan. Uitzoeken wat je klaar kan maken, op zoek gaan naar lekkere ingrediënten, het aankleden van je huis en van de tafel. Ik hou zelfs van het voldane gevoel dat je hebt tijdens het opruimen achteraf. Er komt natuurlijk altijd wel een beetje stress bij kijken en ook ik sta niet te springen om 20 glazen met de hand af te wassen, maar ik weet dat het er gewoon bij hoort. Al besef ik wel dat heel veel mensen hier helemaal anders over denken.

De meesten onder jullie houden er waarschijnlijk ook van gasten over de vloer te hebben, maar vinden het organiseren ervan een hele opdracht. “Wat moet ik in godsnaam klaarmaken?” en wanneer vind ik ooit de tijd om daar dan de nodige boodschappen voor te doen, laat staan de tijd om de tafel origineel aan te kleden. In het verleden hebben sommige vriendinnen me al vaak om raad gevraagd. Ik speel dan dolgraag enkele leuke receptjes met bijhorende handleiding door, maar als puntje bij paaltje komt moeten ze het wel nog steeds zelf klaar weten te spelen.

Net daarom denk ik persoonlijk dat de nieuwe foodbox van Smartmat een geschenk uit de hemel zal zijn voor velen. Koken voor je vrienden of familie was nog nooit zo eenvoudig! Met het Friends’ Dinner menu kook je een inspirerend, verrassend en gezond 4 gangen-menu voor 4 of 6 personen. Van aperitiefhapje tot dessert, alle ingrediënten en de bijhorende recepten bij jou thuis geleverd! En dit voor de prijs van 79€ voor 4 personen of 99€ voor 6 personen. Lijkt me interessant toch?

Food_Talking_Plates_LetsgetsmartBewerkt1Food_Talking_Plates_LetsgetsmartBewerkt2

Een tijdje geleden heb ik de kans gekregen om enkele gerechten uit de Friends Dinner Box, in primeur, reeds eens te proeven. Tijdens de persdagen in Antwerpen was ik door een vriendin en collega blog’ster uitgenodigd om mee te gaan naar enkele evenementen, waaronder dus het Smartmat dinner. Dit was mijn vuurdoop als blogger, dus er stond mij een heus avontuur te wachten, al was het maar omdat ik voor het eerst in een Hostel ging slapen, keispannend!  Maar voor die eerste hostelnacht mocht ik dus de keuken van Smartmat gaan proeven.

Wat mij vooral is opgevallen bij het menu is dat de ingrediënten die ze gebruiken van zeer goede kwaliteit zijn en eigenlijk op een vrij eenvoudige manier verwerkt zijn. Zo kregen we als hapje een witte bonendip met geroosterde knoflook en verse munt gevolgd door een salade met lente-ui, venkel en feta. Het hoofdgerecht was ovengebakken zalm met een mosterd-dillesaus en gemarineerde komkommer. En afsluiten deden we met een zoet-zure rabarbercrumble, granola en gember.

Het klaarmaken heb ik dus zelf nog niet kunnen uittesten (al staat dit zeker op mijn To Do) maar het proeven smaakte alvast naar meer. Om jullie ook zin in meer te doen krijgen post ik alvast mijn eigen versie van het voorgerecht, een superlekkere lauwe salade. Stiekem was dit gerechtje alvast mijn favoriet van de avond!

Food_Talking_Plates_LetsgetsmartBewerkt3Food_Talking_Plates_LetsgetsmartBewerkt4

Recept voor 2 personen:

 • Kuis de venkel en snijd deze in plakken.
 • Maak de lente-uitjes proper en snij deze in 2.
 • Kuis ook een 2tal stronkjes grondcultuur witlof. Verdeel deze in schelpjes/kuipjes.
 • Pel één sinaasappel (ik gebruikte hier een bloedsinaasappel) en snij deze in plakjes.
 • Het witlof en de sinaasappel gebruiken we koud maar de venkel en lente-ui grillen we nog even.
 • Plaats dus een grillpan op het vuur met wat olie en grill beide kanten van de venkel en ui zodat deze een beetje gekarameliseerd worden.
 • Snij of verbrokkel nog één pakje fetakaas. Ongeveer een 100 gram.
 • Afwerken doen we nog met enkele blaadjes veldsla voor wat extra kleur.
 • Dresseer alles op een grote schaal en voeg op het laatste moment nog wat balsamico crème toe.
 • Kruid het geheel af met peper, zout en wat olijfolie.

Tips en trics:

 • Kies voor een citrusvrucht van het seizoen. Ik heb hier nu voor de rode sinaasappels gekozen, maar deze zijn niet het hele jaar door beschikbaar. Vervang deze dus gerust door een gewone sinaasappel of zelfs door enkele schijfjes pompelmoes.
 • Kies voor een kwaliteitsvolle Fetakaas, het verschil in smaak is echt frappant.
 • Voor het witlof heb ik bewust voor kleine stronkjes gekozen en voor grondcultuur in de plaats van hydrocultuur. Dit is natuurlijk een persoonlijke keuze, maar ik vind deze knapperiger en smaakvoller.

Download Boodschappenlijstje

Ontdek de Friends’ Dinner Boxen van Smartmat

Inspiratiebron(nen): Smartmat’s Friends Dinner georganiseerd door Nightingale.

Follow my blog with Bloglovin

Cynthia

Hallo, ik ben Cynthia, de schrijfster/blogger achter Talking Plates. Deze blog is er voor iedereen die net als ik dol is op koken, de wereld ontdekken en elkaar (culinair) inspireren . Laat jullie ogen genieten, vingers kriebelen en monden watertanden!

Leave a Reply Text

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.