Cheese Heaven

Begin 2016 organiseerden we een groot feest voor de verjaardag van mijn vriend. We huurden een zaaltje bij de manege af en verzorgden er een supergrote kaastafel. Een kaasbuffet van formaat met verschillende soorten kazen, charcuterie, noten, fruit en brood. Enorm veeeeel brood, zoveel brood dat ik op zoek moest naar wat ik allemaal met die restjes brood kon doen, meer daarover kunnen jullie lezen in een vorige blogpost. Vandaag wil ik het graag met jullie hebben over hoe ik die kaastafel voor meer dan 50 genodigden ineengestoken heb.

Om de porties een beetje te kunnen inschatten organiseerde ik thuis reeds eens een kleinschalige kaasschotel voor 4 personen. Deze hoeveelheden gebruikte ik dan om tot de uiteindelijk aangekochte hoeveelheden te komen. Maar ik maakte hier de cruciale fout dat ‘eten aan tafel’ en ‘eten in buffetvorm aan staantafeltjes’ niet te vergelijken is. Vooral voor het brood merkte ik hier een groot verschil op.

Dus kwam ik dankzij enige “trial and error” tot de conclusie dat je met 200 gram kaas per persoon zeker toekomt. Voorzie je de kaastafel als dessert? Dan mag je de hoeveelheid halveren. Als het om brood gaat merkte ik dat je met 2 sneetjes, 1 pistolet en 1/5 stokbrood per persoon zeker toekomt voor een buffetformule. Organiseer je een zittende kaastafel dan mag je deze hoeveelheden brood verdubbelen (zeker voor de mannen). Ik zorgde ook voor ongeveer 15 à 20 gram noten per persoon en 100 gram fruit per persoon. De afgemeten porties die ik hier nu aan jullie mee geef zijn de porties die op ons feest effectief gegeten zijn. Ben je net zoals ik van het principe dat je beter te veel hebt dan te weinig? Voorzie dan nog een beetje extra! Maar op zich zou je met deze porties zeker moeten toekomen.

Om te kiezen welke kazen ik juist allemaal ging voorzien deelde ik de kazen op in 5 groepen; verse kazen, zachte kazen, halfharde kazen, blauwe kazen en harde kazen. Dit zorgde ervoor dat ik zeker voldoende variatie ging voorzien en niet enkel mijn eigen favoriete kazen op tafel gezet had. Voor een lekkere kaasschotel hoef je zeker geen hele waaier aan soorten te serveren. Wanneer je dit voor 50 personen of meer organiseert heb je natuurlijk de luxe van dit wel te kunnen doen. Maar het is zeker geen must voor een geslaagde kaastafel. Het is vooral belangrijk om niet enkel heel pittige of net heel neutraal smakende kazen te serveren. Voor een boeiende smaakervaring kies je dus zeker één verse, één zachte, één halfharde, één blauwgeaderde en één harde kaas. Met één à twee kazen per type kaas kom je al een heel eind.

De kazen bewaar je het beste in de frigo tot een uurtje voor het diner. Een uurtje vooraleer je de kazen gaat serveren haal je ze best uit de koelkast en uit hun verpakking zodat ze mooi op kamertemperatuur kunnen komen. Dit komt de smaak zeker ten goede. Het fruit, brood en de noten kan je perfect op kamertemperatuur bewaren. Wel dek je dit best ook nog even af tot vlak voor het opdienen zodat het brood zeker niet kan uitdrogen.

Voor de presentatie is het leuk om net zoals ik voor ieder type kaas een vlaggetje of kaartje te voorzien. Zo hoef je zelf niet te onthouden hoe iedere kaas noemt en kunnen je gasten dit lekker zelf uitzoeken. De kazen contrasteren heel mooi op een houten plank, een leisteen of op aardewerk. Kies voor één soort ondergrond en varieer in vorm of grote.

De verse, zachte en blauwe kazen laat je best op hun geheel of snij je in een punt of halve maan. Hier leg je dan een kaasmes bij zodat de genodigden zelf hun eigen puntje kaas kunnen afsnijden. Voor de halfharde en harde kazen kan je deze reeds vooraf in hapklare stukken snijden. Heb je een groot en stevig kaasmes en organiseer je een kaastafel voor een grotere groep? Dan is het ook heel fijn om een bol harde kaas aan te kopen die je in 1 stuk kan presenteren. Wij kochten hiervoor een hele lekkere Pecorino kaas met pistachenoten in een gespecialiseerde kaaswinkel, het was één van de pronkstukken van de kaastafel.

Brood is zoals ik reeds aanhaalde zeker een must bij een kaasplank. Brood neutraliseert en brengt de sterke smaken in evenwicht. Zorg ook hier voor wat variatie: knapperig stokbrood voor de zachte kazen, noten of rozijnenbrood voor bij de pittige schimmelkazen of een sneetje brood of een zachte pistolet bij de hardere kazen.

Noten, druiven en rozijnen? Natuurlijk, maar je kan ook ander vers fruit voorzien, zoals verse vijgen of sappige peren. Fruit zorgt voor verfrissing aan de kaastafel en in de mond. Ook kan je eens helemaal gek gaan en in plaats van vers fruit voor groentjes kiezen; kerstomaten, radijsjes, selder, komkommer, waterkers,… Ook mosterd, pickles, augurken en zilveruitjes passen dan perfect in dit plaatje.

Zout en zoet gaan hand in hand. Zet een zelfgemaakte chutney op tafel of een potje heerlijke confituur. Ook hier kan je het zo zot niet bedenken, van aardbeienconfituur tot peren- of pruimenconfituur en zelfs confituur van Tonkabonen. Deze laatste is confituur op basis van een vrucht die zich qua smaak situeert tussen vanille en amandel. Experimenteer er dus gerust zelf op los!

Heel erg veel succes met het organiseren van jullie kaastafel! En hopelijk komen jullie al een heel eind met mijn tips & trics!

Ook plannen om een kaasbuffet van formaat te organiseren? Schakel je hiervoor graag een handje hulp in? Contacteer me gerust voor een plan op maat!

Cynthia

Hallo, ik ben Cynthia, de schrijfster/blogger achter Talking Plates. Deze blog is er voor iedereen die net als ik dol is op koken, de wereld ontdekken en elkaar (culinair) inspireren . Laat jullie ogen genieten, vingers kriebelen en monden watertanden!

Leave a Reply Text

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.